Το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο Τσοτυλίου


Το Ιστορικό Οικοτροφείο – Γυμνάσιο Τσοτυλίου δεσπόζει στη κορυφή ενός λόφου στην πόλη του Τσοτυλίου και αποτελεί ένα σημαντικό κτίριο του 19ου αιώνα.

Στα 1871 ιδρύθηκε από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινουπόλεως και στα 1873 ανεγέρθηκε το κτίριο, γνωστό ως Τσοτύλειος Σχολή, από την παραπάνω Αδελφότητα, το οποίο βρισκόταν υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου.

Η προσφορά του στα γράμματα και την απελευθέρωση του Έθνους υπήρξε μεγάλη.
Στο κτίριο στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Τσοτυλίου.

Δίπλα από το Ιστορικό Οικοτροφείο – Γυμνάσιο βρίσκονται σήμερα το Γυμνάσιο – Λύκειο (1928) και το νέο Οικοτροφείο (1954).Το Ιστορικό Οικοτροφείο – Γυμνάσιο είναι ένα μεγαλειώδες πετρόκτιστο κτίριο, το οποίο επιβάλλεται στην περιοχή λόγω του όγκου του. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίσμα από την κύρια όψη και διώροφο από την πίσω πλευρά, το οποίο διαθέτει υπόγειο και ένα μεγάλο αίθριο στο εσωτερικό του με ένα πηγάδι. Είναι χτισμένο με λαξευμένες ισομεγέθεις πέτρες στο ισόδομο σύστημα.

Χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής εμφανίζονται στα παράθυρα με την τοξωτή απόληξή τους.
Το 1994, το Ιστορικό Γυμνάσιο – Οικοτροφείο Τσοτυλίου ανακαινίστηκε και φιλοξενεί σήμερα υπηρεσίες και μια Γεωλογική και Παλαιοντολογική συλλογή.

Σχόλια