Γιορτές στην Εράτυρα. Ο Φιλαθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος Εράτυρας "Η Σέλτσα" στην εκπομπή ¨Ρίζες Ελλήνων".(ΒΙΝΤΕΟ)


Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου  ο Φιλαθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος Εράτυρας "Η Σέλτσα" καθώς και εκπρόσωποι των υπόλοιπων τοπικών Συλλόγων φιλοξενήθηκαν  ζωντανά στο πλατό του Flash-tv με τον Τέλη Βωβό  στην εκπομπή "Ρίζες Ελλήνων.
Αναδεικνύοντας τα ήθη, τα έθιμα και τα εδέσματα του τόπου μας ο Σύλλογος μας επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να διαφημίσει παράλληλα τις επικείμενες εορταστικές εκδηλώσεις της Εράτυρας.
Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι με παραδοσιακά τραγούδια της Εράτυρας, χορούς  με χρώμα του Βοίου, τοπία που μαγεύουν, πλεκτά με βελόνι μοναδικής τεχνοτροπίας, παραδοσιακές φορεσιές και παραδοσιακά εδέσματα  που θυμίζουν παλιές εποχές καταφέραμε να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Εράτυρας.

 Τα "Κόλιαντα", τα "Σούρβα" και τα "Μπουμπουσιάρια" αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας, . Διατηρούμε  ήθη και έθιμα τα οποία αγαπήθηκαν και προσελκύουν επισκέπτες ενώ για την αναβίωση τους συμμετέχουν απανταχού Ερατυρείς.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους υπόλοιπους συλλόγους της Εράτυρας που στήριξαν το εγχείρημα μας  και στην πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κα. Αναστασία Σαμαρά όπου με το Δήμο Βοίου επικροτούν κάθε μας προσπάθεια.

Επίσης, θα θέλαμε να  ευχαριστήσουμε για την αρωγή τους τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατινής, το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης «η Αγία Παρασκευή» , τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοζάνης «Τα  Κρεβατάκια», τον Εκπολιτιστικό  & Επιμορφωτικό Σύλλογο Καρυδίτσας και τους Φίλους της Παράδοσης Κοζάνης.

Επιστρατεύσαμε και ανταποκρίθηκαν με ευχαρίστηση, τον κ. Φώτη Τσιοτίκα  και την ορχήστρα του, δέκτηκε την πρόσκληση μας και μας διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τον κ.  Χρήστο Σουμπάκη που επιμελήθηκε τα βίντεο της εκπομπής, τον κ. Αστέρη Τζήκα όπου με τη madit διαφημιστική επιμελήθηκαν το γραφιστικό κομμάτι και το ΚΤΕΛ Κοζάνης που μας μετακίνησε.

Συγχαίρουμε την κα. Τασούλα Πατιό και το δάσκαλο του χωριού μας κ. Γιώργο Φυτάκη που με  τόση παραστικότητα μας παρουσίασαν τα Έθιμα του Δωδεκαημέρου και την αντρική φορεσιά της Εράτυρας, η οποία όπως και οι υπόλοιπες γυναικείες φορεσιές παραχωρήθηκαν από τον Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο Εράτυρας. Η συνεργασία των συλλόγων μας, επέτρεψε να έχουμε μαζί μας στο στούντιο της εκπομπής όλα αυτά τα αριστουργήματα!

Παράδειγμα προς μίμηση στην παραδοσιακή μαγειρική η κα. Ελένη Παπαναστάση – Κατσαούνη ήταν άψογη και στην παρουσίαση των εδεσμάτων, όλα φτιαγμένα με μεράκι από γυναίκες του χωριού αλλά και από όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα στην Εράτυρα! Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλες τις γυναίκες, στα τοπικά καταστήματα και τους Ερατυρείς χορηγούς της εκπομπής, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο στηρίζουν κάθε μας εκδήλωση.      Τέλος συγχαρητήρια σε όλους τους χορευτές, διέπρεψαν όπως πάντα, και στα μικρά παιδάκια που μας γοήτευσαν με τις αγγελικές φωνές τους!

Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμείλικτος κι έτσι δεν μπορέσαμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα εδέσματα και τις κοινωνικές περιστάσεις τις οποίες συνδέονται. Όσον αφορά τα χορευτικά τμήματα και τη χορωδία των γυναικών μας οφείλουμε να πούμε ότι η παρουσία τους ήταν πλήρης και μεγαλοπρεπής, δυστυχώς δεν προβλήθηκαν όλα όσα είχαν ετοιμάσει!

Στην εκπομπή προβλήθηκε ένα βίντεο με τα βασικά στιγμιότυπα της Μουσικοχορευτικής παράστασης «Απανταχού Ξενιτεμένων Ερατυραίων» που διοργανώθηκε το καλοκαίρι οπού σε μορφή αφηγηματικής διάδρασης (στο ρόλο της αφηγήτριας η κ. Θεοδώρα Μήλιου) παρουσιάστηκε το έθιμο της αναχώρησης του ξενιτεμένου, τα γράμματα που έστελνε στους οικείους του, το προξενιό του, τα αρραβωνιάσματα του και η επιστροφή του πίσω στην πατρίδα. Τη μουσικοχορευτική παράσταση πλαισίωναν τραγούδια της Εράτυρας και χοροί από όλη την Ελλάδα και την Μικρά Ασία.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα γινόταν χωρίς την αρωγή της χοροδιδασκάλου και αντιπροέδρου του Συλλόγου μας , κας. Θωμαής Ζαρκοδήμου, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εργαστεί με ζήλο και συνέπεια προκείμενου να συμβάλλει στην διατήρηση και διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης.

Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στους "Απανταχού Ξενιτεμένους Ερατυρείς" εντός και εκτός Ελλάδας, σε όσους "έφυγαν" και όσους έμειναν πίσω να τους περιμένουν. Στην Εράτυρα, όμως, έχουμε και ξενιτεμένους. Ανάμεσα τους ο πάτερ Νικόλαος, ακολουθώντας το δρόμο του Θεού, εγκαταστάθηκε στο όμορφο χωριό μας. Με αφορμή την ονομαστική του εορτή, του ευχόμαστε τα χρόνια του να είναι πολλά και ευλογημένα για να σκορπά την παρηγοριά και την ελπίδα!
Ευχόμαστε ολόψυχα  σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία.

Ελπίζουμε η εκπομπή να σας έπεισε ότι αξίζει ο κόπος φέτος τις γιορτές να επισκεφτείτε την Εράτυρα και να ζήσετε μαζί μας την μαγεία των ημερών!!!
Δείτε παρακάτω όλο το βίντεο της εκπομπής.
Με εκτίμηση,
Η πρόεδρος& το Δ.Σ.

Σχόλια