Επιδημία ιλαράς: Πώς μεταδίδεται η νόσος

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος η οποία μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς και με σταγονίδια. 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, επιπεφυκίτιδα, βήχα και εξάνθημα.
Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν τη νόσο 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες.

Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου έναντι της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR).

Το εμβόλιο (MMR) μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των έξι μηνών πριν από ταξίδι σε χώρες ή περιοχές στις οποίες αναφέρεται έξαρση επιδημίας ιλαράς.

Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσησης.

Αν δεν έχετε εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις του εμβολίου MMR ή δεν έχετε νοσήσει από ιλαρά, διατρέχετε κίνδυνο να νοσήσετε αν ταξιδεύετε σε χώρες με κρούσματα ιλαράς.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν αν έχετε εσείς ή το παιδί σας ύποπτα συμπτώματα συμβατά με την ιλαρά, όπως πυρετό και εξάνθημα.

Συστήνεται να τηλεφωνήσετε πριν την επίσκεψή σας, ώστε να γίνουν ρυθμίσεις των ραντεβού με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ιλαράς.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά και είστε επίνοσοι - ακόμα και αν δεν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

http://www.svouranews.gr/2017/09/blog-post_819.html

Σχόλια