ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Είναι γνωστή η σημασία του τύπου για την πρόοδο και ευημερία ενός τόπου και ειδικά του επαρχιακού τύπου, ο οποίος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά όχι μόνο στην ανάδειξη της τοπικής είδησης, αλλά και στον προσανατολισμό της τοπικής κοινωνίας, στην οποία απευθύνεται, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά οι εκδοθείσες κατά καιρούς εφημερίδες στη Νεάπολη αποτελούν μια αξιοσημείωτη περίπτωση περιφερειακού τύπου, που αξίζει να καταγραφεί και να μνημονευθεί. Οι εφημερίδες αυτές δεν λειτούργησαν μόνο ως μέσα τοπικής πληροφόρησης και προβολής τοπικών θεμάτων, αλλά έδωσαν και την ευκαιρία σε πολλούς συντοπίτες μας να εκφραστούν δημοσιογραφικά και να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνόλου σχεδόν των κατά καιρούς εκδοθέντων τοπικών εφημερίδων είναι η μικρή αντοχή τους στο χρόνο, που οφείλεται κυρίως στον περιορισμένο αριθμό των αναγνωστών και τη δυσχέρεια είσπραξης των συνδρομών. Πάντως όλες τους, και για όσο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν, έγραψαν σελίδες από την ιστορία του τόπου μας και αποτελούν πολύτιμες πηγές για τον μέλλοντα ιστορικό που θα θελήσει να συνθέσει την ιστορική ταυτότητα της περιοχής και των κατοίκων της.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν παρατηρήθηκε καμία προσπάθεια από κάποιο φορέα για την καταγραφή και τη συγκέντρωση των εντύπων αυτών και έχει ιδιαίτερη αξία η πρωτοβουλία του "Συνδέσμου Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου" και του προέδρου του, κ. Αλέξ. Μπακαΐμη, να οργανώσει, ημερίδα στις 15 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων - σε ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο - για την παρουσίαση των κατά καιρούς εκδοθέντων εφημερίδων στην επαρχία Βοΐου, μεταξύ των οποίων και οι εφημερίδες της Νεάπολης.
Η αντιδημαρχία πολιτισμού του Δήμου πρέπει να θέσει ως φιλόδοξο στόχο την περισυλλογή, διάσωση και αρχειοθέτηση του υλικού αυτού, όσο είναι καιρός και πριν ακόμη σημειωθούν ανεπίστροφες απώλειες. Η διάσωσή του δεν θα αποτελέσει μόνο ένα καθαρά μουσειακό είδος - που κι αυτό έχει την αξία του - αλλά και πηγές για την άντληση στοιχείων από τους μέλλοντες ερευνητές. Ο επερχόμενες γενεές δεν θα μας συγχωρήσουν τέτοιου είδους παραλείψεις ή άστοχες παρεμβάσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν (πλάτανοι, τάφος του πασά, δημοτικό σχολείο, ανορθόδοξη δόμηση κλπ). Θα μπορούσε μάλιστα, σε δεύτερη φάση, το υλικό αυτό να ψηφιοποιηθεί και να καταστεί προσβάσιμο διαδικτυακά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου, σε όποιον ήθελε να εντρυφήσει σ’ αυτό και ιδιαίτερα στους απόδημους Νεαπολίτες.
Περισσότερα για τον τύπο της Νεάπολης (σχολικό και εξωσχολικό) μπορεί κανείς να διαβάσει στον σύνδεσμο: https://drive.google.com/open?id=0B4Gm4b_MtBzbR2M5RE80WHZEcHM 
σε ένα 24σέλιδο αφιέρωμα, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (τεύχος 62/Ιαν._Μάρτιος 2009) του Συνδέσμου των εκ Βοΐου Νεαπολιτών της Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ  Γρηγόρης Κανδηλάπτης

Σχόλια