ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΙΨΙΣΤΗΣ (ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ)


Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκτός των άλλων πληγών και δεινών που προκάλεσε στη χώρα και τον ελληνισμό, άφησε πίσω της και δεκάδες χιλιάδες ορφανά. Για την αποκατάσταση τους η πολιτεία προέβη στη ίδρυση ορφανοτροφείων σ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να βρουν ασφαλές κατάφύγιο και θαλπωρή τα αθώα αυτά θύματα της εθνικής τραγωδίας, αλλά και να τα μορφώσει και στη συνέχεια να τα απoδώσει χρήσιμα στην ελληνική κοινωνία.

Για την επαρχία της Ανασελίτσας επελέγη η Λειψίστη (Νεάπολη) ως έδρα του Εθνικού Αγροτικού Ορφανοτροφείου. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε το Δ/γμα της 7-10-1925, που δημοσιεύτηκε στο υπ' αρ. 305 φύλλο της Κυβερνήσεως. Υπήρξε το μοναδικό Εθνικό Αγροτικό Ορφανοτροφείο Θηλέων, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν αρρένων.
Την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, είχε η δεκαμελής Διοικούσα Επιτροπή, της οποίας πρόεδρος ήταν ο εκάστοτε νομάρχης Κοζάνης και αντιπρόεδρος ο Ειρηνοδίκης Ανασελίτσης, ο οποίος αναπλήρωνε κατά κανόνα τον νομάρχη στα καθήκοντα του προέδρου. Ως λοιπά μέλη ορίσθηκαν ο Οικονομικός Έφορος, ο Δ/ντής του Δημοσίου Ταμείου, ο Πρόεδρος της κοινότητας και 4 ευυπόληπτοι πολίτες της κωμόπολης, που διορίζονταν με απόφαση του Υπουργού Προνοίας.
Τον Δεκέμβριο του 1925 αφίχθη και ανέλαβε τα καθήκοντά της η πρώτη Διευθύντρια Θεανώ Σφήκα. Στις αρχές του επόμενου μήνα το ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του στο εκμισθωμένο οίκημα Θ. Κεραμάρη-Γ. Κολιοπούλου (πρώην κατοικία Ριζάμπεη)
αρχικά με 25 οικότροφους, ο αριθμός των οποίων με την πάροδο του χρόνου αυξανόταν σταδιακά, για να προσεγγίσει το 1929 τον αριθμό των 120 τροφίμων.
Τα κορίτσια εισάγονταν στο ορφανοτροφείο από την ηλικία των 7 ετών. Συνολικά η διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν επταετής. Πέραν των ειδικών μαθημάτων διδάσκονταν πλήρως και τα μαθήματα του δημοτικού σχολείου.

Οι τρόφιμες του Ορφανοτροφείου την ώρα του γεύματος
ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΙΨΙΣΤΗΣ (ΝΕΑΠΟΛΗΣ)

Οι τρόφιμοι του Ιδρύματος σε φωτογραφία του 1928, μαζί με το εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό καθώς και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο Δ/ντής του Δημοτ. Σχολείου Αριστοτ. Κεραμάρης και ο Ειρηνοδίκης Γεώργ. Ξηνταράκος, που διακρίνονται στα δεξιά της φωτογραφίας. Η φωτογραφία έχει ληφθεί στον αύλειο χώρο του οικήματος Θ. Κεραμάρη (πρώην κονάκι Ριζάμπεη), όπου στεγαζόταν το Ίδρυμα στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργία του, στη θέση που σήμερα είναι η οικία του Παν. Κεραμάρη. Τα κορίτσια, στα πλαίσια της ομοιόμορφης στολής τους έφεραν σκουφάκι, στην προμετωπίδα του οποίου υπήρχαν τα αρχικά Ε Α Ο Θ Λ (Εθνικό Αγροτικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Λειψίστης)
Διδάσκονταν, εκτός από την ύλη του δημ. σχολείου, και άλλα μαθήματα ως επί το πλείστον σχετικά με τη γυναικεία φύση, όπως ανθοκομία, λαχανοκομία, δενδροκομία, γαλακτοκομία, αμπελουργία, υγιεινή οικόσιτων ζώων και τυροκομία από τον γεωπόνο Γεώργ. Παπαστεργίου και γενική και ειδική γεωργία, ζωοτεχνία, δενδροκομία, πτηνοτροφία, μελισσοκομία, σηροτροφία και οικιακή οινοποιία από τον γεωπόνο Αλ. Γεωργακόπουλο.
Ταπητουργία διδάσκονταν αρχικά από την ειδική τεχνίτρια Χρηστίνα Χατζηστράτου και αργότερα από την Ελ. Ευστρατήογλου. Τα χαλιά των κοριτσιών του Ορφανοτροφείου υπήρξαν κατά γενική ομολογία εντυπωσιακά σε κομψότητα, ποικιλία και συνδυασμούς χρωμάτων.
Το Ίδρυμα διέθετε και μελισσοκομείο, που χρησιμοποιούνταν για τη διδασκαλία της επιστημονικής μελισσοκομίας. Σε περιορισμένη κλίμακα γινόταν εκτροφή μεταξοσκώληκα με αποκλειστικό σκοπό τη διδασκαλία της σηροτροφίας.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΛΕΙΨΙΣΤΗΣ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
Η πρώτη σελίδα από την πεντασέλιδη λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τον τόπο καταγωγής των τροφίμων του Oρφανοτροφείου, που υπέβαλε στις 15 Μαρτίου του 1928 στη Νομαρχία η τότε διευθύντρια του ιδρύματος Θεανώ Σφήκα. Περιλαμβάνει 111 ορφανά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, της Μ. Ασίας και του Πόντου.(Οι πρωτότυπες καταστάσεις υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς).
Σ' αυτή τη σελίδα με αύξ. αριθμό 16 είναι καταχωρημένη μία τρόφιμος μόνο με το μικρό της όνομα και με άγνωστο επίθετο. Πρόκειται για την Αναστασία Θεοδωρίδου, μετέπειτα σύζυγο του Λάζ. Σεϊρεκίδη, με τον οποίο εικονίζεται στη φωτογραφία (οι φωτογραφίες είναι εμβόλιμες στη λίστα από τον γράφοντα). 
Η Αναστασία γεννήθηκε στο Γιαϊλατζίκ της Προύσας το 1920. Σε ηλικία δύο ή τριών ετών υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το χωριό της και να πάρει τον δρόμο του ξεριζωμού μαζί με τους γονείς της, τον Ευστράτιο και τη Βαρβάρα Θεοδωρίδη. Όταν έφθασαν στο λιμάνι αναμειχτήκαν με ένα πλήθος άλλων Ρωμιών, που, ακολουθώντας τη μοίρα των ξεριζωμένων, συνωστίζονταν απεγνωσμένα, «πατείς με πατώ σε», κάτω από τη βία και τις απειλές των πάνοπλων Τούρκων, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να επιβιβαστούν στο καράβι του ξεριζωμού, που θα τους οδηγούσε στην Ελλάδα. Ατυχώς η μικρή Αναστασία αποσπάστηκε τότε από το χέρι της μητέρας της πριν ακόμη επιβιβαστεί στο πλοίο και χάθηκε μέσα στο πλήθος, μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο εκτός από το μικρό της όνομα. Για καλή της τύχη την παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός και την προώθησε στην Ελλάδα, για να καταλήξει μαζί με δεκάδες άλλα ορφανά στο Ορφανοτροφείο της Νεάπολης, στη δύναμη του οποίου εντάχθηκε μόνο με το μικρό της όνομα και με άγνωστο επίθετο…….
Τη συνέχεια της ιστορίας της μικρής Αναστασίας, καθώς και ολόκληρο το ιστορικό της, μπορούν να διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι σε ψηφιακό αρχείο pdf στο διαδικτυακό σύνδεσμο:
όπου έχει αναρτηθεί, όπως το συνέταξε ο Θεολόγος- Θρησκειοπαιδαγωγός κ. Γεώργιος Τσακαλίδης στα πλαίσια συγγραφής βιβλίου με τίτλο «ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ», που προβλέπεται να δει το φως της δημοσιότητας στα μέσα του 2017».

(Περισσότερα για το Ορφανοτροφείο της Νεάπολης υπάρχουν σε αρχείο pdf στον διαδικτυακό σύνδεσμο https://drive.google.com/…/0B4Gm4b_MtBzbejQ1LXd1T2hHS…/view
όπως δημοσιεύθηκαν στο τεύχος υπ’ αρ.46/Μάιος-Ιούλ.2003 του περιοδικού «ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»)

ΠΗΓΗ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗΣ

Σχόλια