Το γαλάζιο πρόγραμμα για επανεκκίνηση της Ελλάδας

Μεσημέρι Πέμπτης. Οι λιγοστοί ακρίτες της Ψερίμου, ηλικιωμένοι στην πλειονότητά τους, υποδέχονται θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη μικρή τσιμεντένια προβλήτα.
 Ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρά τη θαλασσοταραχή, έχει φθάσει από την Κω με καΐκι, το πρώτο που προσέγγισε το νησί ύστερα από μέρες, λόγω της κακοκαιρίας.
 Μετά το καφενείο, όπου κάθισε και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, του ζητούν να ανηφορίσουν μαζί το μόνο δρόμο που υπάρχει (και αυτός χωμάτινος) και οδηγεί στο ιατρείο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τους χαλά το χατίρι και λίγα λεπτά αργότερα στέκονται όλοι, μέσα στις λάσπες, μπροστά σε ένα σύγχρονο κτίριο.
Το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει γιατρός, ούτε στρατιωτικός. «Μη μας ξεχνάτε, να θυμάστε την Ψέριμο», του είπαν λίγο αργότερα, αποχαιρετώντας τον οι ακρίτες. Το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλά στην Κω σε εκδήλωση της τοπικής ΝΟΔΕ και περιγράφει το περιστατικό: «Λείπουν ακόμη και τα βασικά.
Αυτά θέλω να διασφαλίσω».
Στην ίδια ομιλία του, την πρώτη για το 2017 και την πρώτη από την ολοκλήρωση ενός έτους από όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ., δίνει και το στίγμα του για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους δανειστές.

«Θα σταθούμε απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Ούτε ως ικέτες αλλά ούτε κι ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική», λέει μιλώντας όρθιος πάνω στη σκηνή, σε μια εμφάνιση που θύμιζε το στιλ της επικοινωνίας που ακολούθησε κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο.

Συνολικό σχέδιο

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. γνωρίζουν πως θα έχουν κερδίσει το στοίχημα όταν καταφέρουν να πείσουν όχι μόνο τους δανειστές αλλά και τους πολίτες ότι έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Προτιμώ να μας ακούν περισσότερο και να μας χειροκροτούν λιγότερο», συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη βοήθεια των συνεργατών του, ετοιμάζεται για να παρουσιάσει ένα δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων. «Ενα σχέδιο που το καταρτίζουμε εμείς, με βάση τις ανάγκες της χώρας, που το πιστεύουμε και θα το εφαρμόσουμε με μεθοδικότητα την επόμενη μέρα της εκλογής μας», σημείωνε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα έχει ως στόχο τη συνολική επανεκκίνηση της χώρας και θα περιλαμβάνει αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Πιο συγκεκριμένα, οι γαλάζιες μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στα σχολεία, με στόχο τη μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα, στην Υγεία, όπου το βάρος θα πέφτει στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών, στο Δημόσιο, για την αξιολόγηση, στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποδίδεται πιο γρήγορα, και στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευστούν.

Στο παραπάνω συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, η Ν.Δ. θα προσθέσει το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, όπλα με τα οποία, σύμφωνα με τα στελέχη της, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό, όπως υπογραμμίζουν, θα επιτρέψει να περιοριστεί η λιτότητα, να δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο φορολογικών περικοπών και να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

gefthimiou@e-typos.com

http://www.eleftherostypos.gr/

Σχόλια