Ισχιαλγία: Μύθοι και αλήθειες, πρόληψη και αντιμετώπιση

Η ισχιαλγία αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές πόνου. Κύριος ένοχος είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, τα περιττά κιλά αλλά και κάποιος ενδεχόμενος τραυματισμός.

Η ισχιαλγία (η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο) προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης σου και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε συγκεκριμένα σημεία του (π.χ. στην κνήμη ή στα δάχτυλα) ενώ ενδέχεται να νιώθεις μούδιασμα ή αδυναμία του κάτω άκρου. Ως προς τη διάρκεια του, ο πόνος ενδέχεται να είναι συνεχής ή διαλείπων.

Η ισχιαλγία παρουσιάζεται συνήθως ξαφνικά ή σταδιακά σε διάστημα λίγων ημερών μετά από κίνηση ή σήκωμα βάρους αλλά και πολλές φορές χωρίς καμία φαινομενική αιτία. Ο πόνος συνοδεύεται συχνά και από άλλα προβλήματα όπως μούδιασμα ή υπαισθησία (ελάττωση της αισθητικότητας του δέρματος) στο πόδι σου και μυική αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή σύρσιμο’ του ποδιού στο βάδισμα.


Συμπτώματα

• Πόνος που ανακλάται από την κατώτερη περιοχή της ράχης προς τα κάτω μέσω των γλουτών προς το κατώτερο μέρος σκέλους και ο οποίος χειροτερεύει όταν καθεσαι, όταν κάνεις κάμψη προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, όταν φτερνιστείς, όταν βήξεις ή όταν τεντωθείς. Συνήθως προσβάλλει τη μία πλευρά του σώματος.

• Κάψιμο ή μούδιασμα

• Οξύς πόνος που μπορεί να δυσκολέψει το σήκωμα στην όρθια στάση.

• Αδυναμία μυός, μούδιασμα ή δυσκολία κίνησης σκέλους ή ποδιού.

Προσοχή:Αν παράλληλα με τον πόνο/ μούδιασμα/ αδυναμία στο πόδι υπάρχει και δυσκολία στην ούρηση τότε θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στον γιατρό σου γιατί υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει μεγάλη (κεντρική’) κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου με πίεση των νεύρων, που είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες, όπως η ούρηση, και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μόνιμες βλάβες.

Αιτίες της ισχιαλγίας

Διάφορες καταστάσεις μπορούν να την προκαλέσουν.

• Κακή στάση του σώματος

• Εγκυμοσύνη

• Παχυσαρκία

• Ύπνος σε πολύ μαλακό στρώμα

• Χρήση ψηλών τακουνιών

• Ολίσθηση δίσκου

Μύθοι

Συχνά πιστεύεται ότι η ισχιαλγία συμβαίνει λόγω κάκωσης’, όπως όταν σηκώσεις απότομα ένα μεγάλο βάρος. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει σε δίσκους στους οποίους προϋπάρχει σημαντικού βαθμού φθορά, συχνά χωρίς σοβαρά συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζεις. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν ότι προβλήματα οξείας ισχιαλγίας μπορεί να παρουσιαστούν τόσο όταν ασχολείσαι με βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα όσο και όταν δεν έχεις κάποιο ιστορικό.

Αν και υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η οξεία ισχιαλγία είναι πάθηση της μεγάλης ηλικίας ή συμβαίνει μόνο όταν έχεις μακροχρόνιο ιστορικό προβλημάτων στη μέση, αυτό δεν είναι σωστό. Η οξεία ισχιαλγία συμβαίνει πιο συχνά σε μικρότερες ηλικίες, συνήθως μεταξύ 25 έως 40 ετών και μπορεί να σου παρουσιαστεί, χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό προβλημάτων στη μέση.

Αλήθειες

Ευτυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οξείας ισχιαλγίας, η αποκατάσταση (ελάττωση ή και πλήρης εξαφάνιση του πόνου) συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες από την στιγμή που εκδηλώνεται το πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία (εκτός από απλά παυσίπονα) δεν πρέπει να περιορίζεσαι στο κρεβάτι για περισσότερο από μία με δύο ημέρες το πολύ, πριν τη σταδιακή επιστροφή σου στις φυσιολογικές σου δραστηριότητες (ωστόσο, βαριές χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο χρονικό διάστημα!). Σε τέτοιες, ευνοϊκές, περιπτώσεις αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση αν και θα παραμένει η πιθανότητα υποτροπής (επανεμφάνισης του προβλήματος, νέο επεισόδιο ισχιαλγίας) σε ποσοστό 10% έως 20%


ΠΡΟΣΟΧΗ

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όμως, που τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά. Θα πρέπει να αναζητήσεις την βοήθεια ειδικού γιατρού, με ειδικότητα στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (Νευροχειρουργού ή Ορθοπεδικού) όταν:

• Ο πόνος είναι έντονος, παρατεταμένος (περισσότερο από τρεις μήνες χωρίς ιδιαίτερα σημάδια βελτίωσης) ή επιδεινώνεται σταδιακά,

• Συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα που επιδεινώνονται (όπως μούδιασμα ή μυική αδυναμία στο κάτω άκρο).

Διαγνωστικές μέθοδοι

Μια μη επείγουσα αξιολόγηση για τον έλεγχο της ισχιαλγίας περιλαμβάνει κλινική εξέταση και έλεγχο της δύναμης των μυών, των αντανακλαστικών και των αισθήσεών τους, προκειμένου να προσδιορισθεί κατά πόσο το πρόβλημα προέρχεται από συμπιεσμένο νεύρο. Πιθανό είναι επίσης να χρειαστεί ακτινογραφία, μαγνητική ή αξονική τομογραφία ή ηλεκτρομυογραφία (μελέτη αγωγιμότητας του νεύρου).


Θεραπευτική αντιμετώπιση

Κλινοστατισμός Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να συστηθούν από τον γιατρό σου μία έως δύο ημέρες παραμονής στο κρεβάτι για να βοηθηθεί ο περιορισμός της φλεγμονής γύρω από τις ρίζες του νεύρου. Δεν συστήνεται μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο κρεβάτι, διότι αυτή μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση.

Παυσίπονα Οπιοειδή ή κορικοστεροειδή παυσίπονα, όπως ακεταμινοφένη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. O γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιφλεγμονώδες και μερικές φορές ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο.

Φυσικοθεραπεία Όταν ο πόνος γίνει σχετικά υποφερτός και η φλεγμονή υποχωρήσει, είναι σημαντικό να αρχίσεις ασκήσεις και φυσικοθεραπεία για επανάκτηση της κινητικότητας.

Εγχείρηση Ενδείκνυται όταν ο πόνος είναι δυνατός και δεν μειώνεται με φαρμακευτική αγωγή, όταν υπάρχει αδυναμία στα πόδια κι όταν υπάρχει πρόβλημα στον έλεγχο της κύστης ή του εντέρου. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της οξείας ισχιαλγίας λόγω κήλης ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η μικροδισκεκτομή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην αφαίρεση του τμήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (όχι ολόκληρου του δίσκου) και την άρση της πίεσης της νευρικής ρίζας με χρήση ειδικού μικροσκοπίου με πολύ μικρή τομή χαμηλά στην μέση και βραχύ χρόνο νοσηλείας και μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά (πλήρης αποκατάσταση και ανακούφιση του πόνου) στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Πρόληψη

• Χρησιμοποίησε σκληρό στρώμα για τον ύπνο και κοιμήσου ανάσκελα ή στο πλάι έχοντας τα πόδια λυγισμένα.

• Ακούμπησε τα πόδια στο πάτωμα και μην τα σταυρώνεις

• Φρόντισε να στηρίζεις καλά την πλάτη σου όταν κάθεσαι και προτίμησε την όρθια στάση της.του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D.

medlabnews

Σχόλια