Ανατροπή: Ο Φιγιόν σαρώνει Ζιπέ και Σαρκοζί στις εκλογές για το χρίσμα


Με μεγάλο προβάδισμα ο Φρανσουά Φιγιόν προηγείται έναν του Αλέν Ζιπέ και του Νικολά Σαρκοζί που μένει εκτός της κούρσας διεκδίκησης του χρίσματος για τις προεδρικές

Μεγάλη ανατροπή στις προκριματικές εκλογές του γαλλικού κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανκού κόμματος δίνουν τρία exit poll που επικαλείται η Βελγική δημόσια τηλεόραση, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η RTBF που επικαλείται έρευνες των ινστιτούτων Harris Interactive institutes, Opinion Way και Odoxa αναφέρει ότι στον Β' γύρο της επόμενης Κυριακής περνούν οι Αλέν Ζιπε και Φρανσουά Φιγιόν, με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30% ενώ ο Νικολά Σαρκοζί μένει εκτός συγκεντρώνοντας γύρω στο 25%.

Τα επίσημα αποτελέσματα: 

Ο Αλέν Ζιπέ, που ήρθε δεύτερος, θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης για να σταματήσει την πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να ενώσει τους Γάλλους προωθώντας αξιόπιστες, δίκαιες μεταρρυθμίσεις.

O Νικολά Σαρκοζί  παραδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε ότι στον Β' γύρο θα υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική ζωή.
Ο υποψήφιος Μπρινό λε Μερ ήταν ο πρώτος που δημοσίως παραδέχθηκε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή θα υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν.

Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπολογίζεται πως στην κάλπη προσήλθαν απο 3,9 εκατομμύρια έως 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Τα περίπου 10.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα έκλεισαν στις 20.00 ώρα Ελλάδος αν και σε ορισμένα η ψηφοφορία συνεχίστηκε και για λίγη ώρα μετά, προκειμένου να ψηφίσουν όσοι είχαν προσέλθει εγκαίρως και περίμεναν τη σειρά τους, μετά από σχετική άδεια που έδωσε η εφορευτική επιτροπή του κόμματος.

Η διαδικασία ήταν ανοικτή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για να ψηφίσουν θα έπρέπε να καταβάλλουν 2 ευρώ και να υπογράψουν μια διακήρυξη που θα δηλώνουν ότι συμμερίζονται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

http://www.thetoc.gr

Σχόλια