ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
                          ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 1901.
Ανήκει στον απόφοιτο Ιωάννη Παπαποστόλου από το Κοσμάτι Γρεβενών (Το φωτοτυπημένο αντίγραφο προέρχεται από το βιβλίου του Απόστολου Παπαδημητρίου ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΡEΒΕΝΩΝ, τόμος β΄).
Στο απολυτήριο υπογράφει ο Γυμνασιάρχης Αλέξιος Βαρνάκης από το Ζαγόρι της Ηπείρου. Μεταξύ των καθηγητών που υπογράφουν η πρώτη υπογραφή ανήκει στον καταγόμενο επίσης από το Ζαγόρι πολυμαθέστατο Φίλιππο Δ. Σακελαρίου, που χρημάτισε Γυμνασιάρχης παλαιότερα σε δύο περιόδους. Την πρώτη από το 1875 έως το 1877, οπότε και έκλεισε η σχολή για τετραετία, επειδή μεσολάβησαν πολλά γεγονότα. Στη δεύτερη περίοδο ανέλαβε τη διεύθυνση για μια επταετία από το 1888 έως το 1995. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του και συγκεκριμένα το 1890 συστάθηκε και η τετάρτη γυμνασιακή τάξη. Το 1895 αποσύρθηκε από τη διεύθυνση, λόγω γήρατος, οπότε ανέλαβε γυμνασιάρχης ο καθηγητής του ιδίου Γυμνασίου Δημ. Στεφάνου.


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
 Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928.
Στη φωτογραφία οι ιερείς Παπαχαρίτων και Παπαστέργιος, μπροστά τους ο θεμέλιος λίθος και πίσω ο λόγιος και μετέπειτα για 30 χρόνια πρόεδρος της ΜΦΑ Ιωάν Τάρης, ο πολιτευτής Γ. Μπούσιος και ο Νομάρχης Η. Παπανικολάου. Εντός των θεμελίων ο Παπαδημήτρης.
Στο σύνδεσμο: https://drive.google.com/
είναι αναρτημένη σε αρχείο pdf η περιγραφή της τελετής, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε ανταπόκριση στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ" Η φωτογραφία προέρχεται από την εβδομαδιαία εφημερίδα της Κοζάνης "ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ", φ. 57/17 Ιουνίου 1928

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
Γυμναστικές επιδείξεις της 21ης Μαΐου 1961

Στη φωτογραφία ο νικητής του αγωνίσματος του άλματος εις ύψος Γρηγόρης Κανδηλάπτης σε μια προσπάθειά του.
Τότε οι μαθητές-αθλητές πραγματοποιούσαμε τα άλματα χωρίς καμιά προπονητική καθοδήγηση και με όποια τεχνική θεωρούσε ο καθένας πρόσφορη, είτε αυτή ήταν το αρχέγονο "ψαλίδι" είτε κάποια παραλλαγή του πιο εξελιγμένου παλμού straddle.
Κύρια φροντίδα μας ήταν να εξασφαλίσουμε την ομαλή προσγείωση στην άμμο του σκάμματος, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο κάποιου τραυματισμού. Φυσικά δεν υπήρχε στρώμα και το σχοινί με τα δύο βαρίδια στις άκρες του έπαιρνε τη θέση του πήχυ.
Την εποχή εκείνη δεν ήταν ακόμη γνωστός ο παλμός Fosbery, που πρωτοεμφανίστηκε 7 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968 από τον Αμερικανό χρυσό ολυμπιονίκη Dick Fosbery, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Η τεχνική Fosbery, με την οποία ο άλτης περνά πάνω από τον πήχη πρώτα με την πλάτη, βελτίωσε εντυπωσιακά τις επιδόσεις του αγωνίσματος, γιατί το κέντρο βάρος του σώματος, τη στιγμή που αυτό περνά πάνω από το πήχη, βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες τεχνικές. Έτσι ο άλτης με την ίδια μυϊκή δύναμη επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα και γι' αυτό η τεχνική αυτή, γνωστή ως Fosbery flop, επικράτησε παγκόσμια και χρησιμοποιείται σήμερα από όλους τους αθλητές και αθλήτριες του αγωνίσματος.


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ, σχολικό έτος 1957-58.
Οι μαθητές του πρώτου τμήματος της Δ' τάξης με τη φιλόλογο καθηγήτριά τους ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ, κόρη του Γυμνασιάρχη ΑΘΑΝΑΣ. ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ (1898-1978). Στη φωτογραφία οι μαθητές είναι 56. Αν ληφθούν υπόψη και οι απουσίες, η δύναμη του τμήματος προσεγίζει τους 60 και του συνόλου της τάξης τους 120. Πόσο απέχουν οι αριθμοί αυτοί από τη σημερινή πραγματικότητα!! — μαζί με ιωσηφ κουρτζογλου και Πααχαρίσ-Πάλλη Αθηνά

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
Εορτή της Σημαίας, 27 Οκτωβρίου 1960

Ανάμεσα στο πλήθος των μαθητών, των εκπροσώπων των αρχών και του κόσμου διακρίνονται οι διδάσκοντες τότε καθηγητές: Ο Γυμνασιάρχης Καστανάς Κων/νος Φυσικός), Τζημοράγκας θεόδωρος (Φιλόλογος), Μαχαιρίδης Γεώργιος (Φιλόλογος ), Χρισοφορίδης Χριστόφορος (Μαθηματικός), Αγιάνογλου θεόδωρος (Φιλόλογος), Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος,(Θεολόγος), Πολυμερόπουλος Όθων (Φυσικής Αγωγής), Κυριαζής (φιλόλογος ).

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ στις 21 Μαΐου 1961.

Απονομή επάθλων στους νικητές των αγωνισμάτων κλασικού αθλητισμού και τελετή λήξης των Επιδείξεων.
Μεταξύ των νικητών στα αγωνίσματα στίβου, που εικονίζονται στη φωτογραφία: Παπαδημητρίου Ειρήνη , Μιχαηλίδης Ζήσης (Ελληνική Δισκοβολία), Δανόγλου Σούλα (άλμα εις μήκος), Τσόκανος θεόδωρος (δρόμος 400μ), Κανδηλάπτης Γρηγόριος (άλμα εις ύψος) Θεοδοσίδης Ιωάννης (σφαιροβολία, λιθοβολία)
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαΐου 1961, διεξήχθησαν στο στάδιο της Καστοριάς οι περιφερειακοί σχολικοί αγώνες στίβου με συμμετοχή αθλητών και αθλητριών των γυμνασίων Τσοτυλίου, Άργους Ορεστικού και Καστοριάς. Οι αθλητές του Γυμνασίου Τσοτυλίου σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, κερδίζοντας τα περισσότερα αγωνίσματα, και μάλιστα σε πολλά από αυτά, όπως στις ρίψεις και το άλμα εις ύψος, κατέκτησαν τις δυο πρώτες θέσεις!

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
Πανοραμικό πλάνο από τις Γυμναστικές Επιδείξεις στις 21 Μαΐου 1961
, με τον καθηγητή Σωματικής Αγωγής Πολυμερόπουλο Όθωνα να έχει το γενικό πρόσταγμα. 

Ο καιρός δεν υπήρξε ευνοϊκός, παρόλα αυτά οι επιδείξεις και οι αγώνες διεξήχθησαν με επιτυχία και μόνο μια παροδική βροχή ματαίωσε το αγώνισμα των 100 μ. αρένων.
Οι γυμναστικές επιδείξεις την εποχή εκείνη ήταν ένα σημαντικό γεγονός , που σφράγιζε, λίγο πριν αρχίσουν οι γραπτές εξετάσεις του β΄εξαμήνου, το τέλος της σχολικού έτους και τη λήξη των μαθημάτων. Παράλληλα ήταν μια μεγάλη γιορτή, η ατραξιόν της χρονιάς, που προσείλκυε την προσοχή πολλών θεατών και επισκεπτών όχι μόνο από την κωμόπολη Τσοτυλίου, αλλά και από τους γειτονικούς οικισμούς, που προσέρχονταν αθρόα και κατέκλυζαν την πλαγιά του απέναντι από το Γυμνάσιο υψώματος (φυσική κερκίδα), για να παρακολουθήσουν το θέαμα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρέλαση μαθητικών τμημάτων, επίδειξη ασκήσεων, απλών ή σύνθετων, που οι μαθητές εκτελούσαν με υποδειγματική ακρίβεια, αρμονία και συγχρονισμό, τη διεξαγωγή αγωνισμάτων κλασικού αθλητισμού και παραδοσιακούς χορούς. Πολλές φορές οι επιδείξεις συμπεριλάμβαναν και άλλα ευχάριστα και διασκεδαστικά θεάματα, όπως τσουβαλοδρομίες, παιχνίδια κλπ. Στο τέλος είχαμε την απονομή σους νικητές των βραβείων και των επάθλων που αθλοθετούσαν οι δωρητές.
Οι γυμναστικές επιδείξεις καταργήθηκαν το 1975 με το αιτιολογικό ότι δημιουργούσαν σωρεία προβλημάτων στη σχολική ζωή.ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
Αναμνηστική φωτογραφία αποφοίτων του Γυμνασίου Τσοτυλίου από τη Βλάστη Εορδαίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν στις 20 Ιουνίου 1929 προσκυνηματική επίσκεψη στην πνευματική τους τροφό και φωτογραφήθηκαν στον εξωτερικό χώρου του Διδακτηρίου.
Όπως είναι γνωστό την αναφερόμενη περίοδο λειτουργούσε στη Βλάστη ημιγυμνάσιο, οι απόφοιτοι του οποίου συνέχιζαν τη φοίτησή τους σε άλλα γειτονικά εξατάξια γυμνάσια. Το γυμνάσιο Τσοτυλίου συγκέντρωνε την προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βλατσιωτών μαθητών και των γονιών τους. Οι λόγοι ήταν προφανείς. Ήταν γνωστή η φήμη του για την παροχή υψηλής στάθμης γνώσεων και παιδείας και επί πλέον διέθετε Οικοτροφείο. Μάλιστα η Εφορία του Οικοτροφείου Τσοτυλίου,τιμώντας τη γενέτειρα του μεγάλου ευεργέτη και πρώτου προέδρου της Μακεδονικής Φιλεκ/τικής Αδελφότητας Κωστάκη Θωμαΐδη, καθιέρωσε και για τους εκ Βλάστης οικοτρόφους τα μειωμένα τροφεία, τα οποία ίσχυαν για τους οικοτρόφους της Ανασελίτσας.
Να σημειωθεί ότι το ημιγυμνάσιο της Βλάστης καταργήθηκε, μαζί με άλλα γυμνάσια και ημιγυμνάσια ανα τη χώρα, στα πλαίσια της εκαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1929.
Η φωτογραφλια προέρχεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (http://www.imma.edu.gr/imma/museum/index.html)

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
Ο καθηγητής των Ελληνικών από τη Νίγδη της Καππαδοκίας ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ (αριστερά) και των Τουρκικών ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ από τη Ραιδεστό, μαζί με μαθητές του Γυμνασίου στο τέλος του σχολικού έτους 1906-1907.
ΠΗΓΗ: Wikipedia — μαζί με Ζαν Σεφεριάδης

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 1928-29
Από αριστερά καθήμενοι: Στογγύλης Νικόλαος (μαθηματικός από την Εράτυρα), Αγγελής Κων/νος (φιλόλογος από τη Βλάστη), Κανατσούλης (Γαλικών), Καραπατέας Γεώργιος (Γυμνασιάρχης από τη Μάνη), Μαλούτας Κ, Τσιούμης Γεώργ και Πολέμης (Ελληνικών).
Όρθιοι: Χατζής και Κωλέτσης
Η φωτογραφία προέρχεται από το ΛΕΥΚΩΜΑ της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Κοζάνης "ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ", Απρίλιος 1930

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1961
Στο πάνω μέρος της φωτογραφίας δεσπόζουν επιβλητικά τα περιώνυμα Εκπαιδευτήρια. Αριστερά το Διδακτήριο που στεγάζει το Γυμνάσιο από το 1930, δεξιά το παλιό οικοτροφείο, που από το 1874 συστέγασε Γυμνάσιο και Οικοτοφείο, τον μεν πρώτο μέχρι το 1930, το δε δεύτερο μέχρι το 1958, οπότε, λόγω γήρανσης των εγκαταστάσεών του, παραχώρησε τη θέση του στο νεόδμητο τότε λίγο πιο πάνω σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 1910.
Ανήκει στο Νεαπολίτη δάσκαλο ΑΒΡΑΑΜ ΜΙΧΑΗΛ, πρόσφυγα από τη ΝΙΓΔΗ της Καππαδοκίας. Ορφανός από μικρός, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Μητρόπολης της γενέτειράς του, υπήρξε οικότροφος στο Τσοτύλι και αποφοίτησε από το ιστορικό Γυμνάσιο το 1910.
Υπηρέτησε για πολλά χρόνια δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο της Νεάπολης και μεταπολεμικά ως Διευθυντής του. Εκτός από τα καθαρώς εκπαιδευτικά του καθήκοντα ανέπτυξε και πλούσια κοινωνικοπολιτιστική δραστηριότητα. Διατέλεσε πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου "ΑΛΙΑΚΜΩΝ", στην ποδοσφαιρική ομάδα του οποίου τρία τέκνα του υπήρξαν βασικά στελέχη της επιθετικής πεντάδας. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του φιλοπρόοδου Ερασιτεχνικού Συλλόγου "Η ΚΑΛΥΨΩ" , με πολύχρονη συμμετοχή στο ΔΣ, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του περικαλλούς Δημοτικού Σχολείου της Νεάπολης.
(Το αντίγραφο του Απολυτηρίου προέρχεται από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Μιχαήλ).
Σημειωση: Η φωτογραφία του Αβραάμ Μιχαήλ στο απολυτήριο είναι εμβόλιμη.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΤΟ 1911
Το ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου δεν υπήρξε μόνο εστία των φώτων της Παιδείας και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς, αλλα και φυτώριο καλλιέργειας του αθλητικού ιδεώδους.
Η φωτογρφία προέρχεται από το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 1912", Εν Αθήναις 1912


 ΠΗΓΗ Γρηγόρης Κανδηλάπτης

Σχόλια