Τι είδαμε στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

 Η προεδρική Φρουρά άνοιξε σήμερα τις πύλες της στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία μαζί με τις οικογένειές τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα άδυτα της προετοιμασίας των Ευζώνων για την αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αποφάσισε να δώσει αυτή την ευκαιρία αρχικά στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων  και ίσως εάν επιτρέψουν οι συνθήκες και στο κοινό. Η εμπειρία κατά κοινή ομολογία ήταν συγκλονιστική. 

Το πρόγραμμα ξεκινά με την έπαρση της σημαίας στον Βράχο της Ακρόπολης. Τιμητικό άγημα αποτελούμενο από σώμα Ευζώνων, από Αξιωματικό και Βρακοφόρο Κρητικό με την συνοδεία μπάντας εκτελούν την έπαρση της Σημαίας. Το ίδιο συμβαίνει και το απόγευμα όπου εκτελείται η υποστολή.

Οι πρώτοι 60 περίπου τυχεροί που είχαν δηλώσει συμμετοχή, ενημερώθηκαν για την στολή του Έυζωνα και στη συνέχεια παρακολούθησαν μπροστά στα μάτια τους ένα "ζευγάρι" ευζώνων να ντύνεται τη στολή και να εξηγεί βήμα-βήμα την τελετουργία.


Στις 09:30 άρχισε το τελετουργικό μέσα στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς. Ένας Λόχος Ευζώνων σε παράταξη απέδωσε Τιμές στην Σημαία του Τάγματος την οποία πάντα φέρει Αξιωματικός της Φρουράς.

Έπειτα όλο το Αγημα κατευθύνθηκε στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη μέσω της οδού Β. Σοφίας. Το ένα ρεύμα της οδού έκλεισε και το θέαμα με το άγημα να κατηφορίζει την οδό ήταν μοναδικό.


Κόσμος σταματά και με δέος παρακολουθεί τους Εύζωνες να παρελαύνουν σε επιβλητικό σχηματισμό. Η Πλατεία Συντάγματος είναι γεμάτη από τουρίστες που παίρνουν θέση για να παρακολουθήσουν την Επίσημη Αλλαγή.

Η διαδικασία Αλλαγής είναι η ίδια με τις υπόλοιπες μέρες αλλά γίνεται πιο επιβλητική την Κυριακή με την παρουσία ολόκληρου λόχου Ευζώνων και με τον τρόπο που γίνονται τα Βήματα της Αλλαγής.

Με το πέρας της Αλλαγής και το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου το άγημα επιστρέφει στο στρατόπεδο με τον ίδιο τρόπο. 

Γίνεται η επίδοση της σημαίας με τελετουργικό τρόπο και κηρύσσεται το πέρας της τελετής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Εύζωνες που έχουν αναλάβει την υπηρεσία στο Μνημείο, από την στιγμή που θα ανέβουν στο Μνημείο και μέχρι να αποχωρήσει το Αγημα, βρίσκεται σε στάση «παρουσιάστε».

Δηλώσεις επιθυμίας από τα μέλη των οικογενιών των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να γίνουν κάθε Δευτέρα έως Τετάρτη 10:00 – 13:00 στο τηλέφωνο 210-72228300.


Σχόλια