Το φαινόμενο της φτηνής οδοντιατρικής


Μαζί με όλα τα "καλά" που μας έφεραν τα μνημόνια, ήρθε και το φαινόμενο της φτηνής οδοντιατρικής. Επιτέλους έπεσαν οι τιμές στις οδοντιατρικές πράξεις. Ήρθε η ώρα να φτιάξω με λίγα χρήματα τα δόντια μου. "Χαράς Ευαγγέλια". 

Η οικονομική κρίση, η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους της πολιτείας, όσον αφορά στις οδοντιατρικές υπηρεσίες και η αναζήτηση από τους ασθενείς οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων τους, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δράση κερδοσκοπικών – επιχειρηματικών συμφερόντων και μάλιστα εκτός του χώρου της υγείας.

Έτσι, μετά τα "κουπόνια" που παρουσιάστηκαν εδώ και κάποια χρόνια με τη μορφή προσφοράς, από άποψη τιμής και χρόνου, μετά την «Λεύκανση» των δοντιών από μη οδοντιάτρους και εκτός οδοντιατρείων, με κινδύνους για την υγεία των πολιτών ακόμη και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη διαφημιστική καμπάνια «ασφαλιστικών» προγραμμάτων με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των «ασφαλισμένων» στις οδοντιατρικές πράξεις.

Μα δεν αναρωτιέται επιτέλους κανείς πως είναι εφικτό κάτι τέτοιο? Η οδοντιατρική δεν είναι ένα προϊόν προς πώληση, που πολύ θα βόλευε κάποιους να το βλέπουν έτσι.

Δεν είναι αγορά και πώληση ενός προϊόντος με χαμηλό η υψηλό κέρδος. Η οδοντιατρική είναι μια υπηρεσία υγείας που παρέχεται από ιατρούς και που δυστυχώς παρέχεται με τη χρήση προϊόντων που πληρούν υψηλότατες προδιαγραφές, για να είναι κατάλληλες να μπουν στον οργανισμό μας η να έρθουν σε επαφή με μέρη τους ιερού ναού που λέγεται "σώμα" μας.
 Όλες αυτές οι ουσίες η τα προϊόντα έχουν περάσει από ατελείωτα τεστ για να είναι κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό, πράγμα που τα καθιστά ακριβά για την αγορά τους.
 Εκπτώσεις στις συνθήκες παροχής υπηρεσιών, στην ποιότητα και στην ασφάλεια δεν είναι αποδεκτές διότι η στοματική υγεία συνδέεται και με την συνολική υγεία του ατόμου.
 Η χαμηλή τιμή, ιδίως κάτω του κόστους, μπορεί να φαντάζει ελκυστική, συχνά όμως, οδηγεί σε ιδιαίτερα δαπανηρές λύσεις για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται.

Πριν λοιπόν σπεύσετε να ζητωκραυγάσετε πως έφτασε επιτέλους η πολυπόθητη στιγμή που θα αποκτήσετε το πιο λαμπερό και υγιές χαμόγελο που είχατε ποτέ, σκεφτείτε αν αυτό μπορεί να είναι εφικτό μετά από όλα τα προηγούμενα ερωτήματα. 

Μήπως θα ήταν καλύτερα να αναζητήσετε έναν άνθρωπο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας, κάποιον που του εμπιστεύεστε ότι πολυτιμότερο έχετε στη ζωή σας, όπως κάνετε με άλλα θέματα υγείας? 
Έπειτα θα μπορούσατε να βρείτε λύσεις και σε ότι αφορά την οικονομική προσέγγιση γιατί και οι οδοντίατροι είναι άνθρωποι με κατανόηση και μέρος της κοινωνίας, που και αυτοί έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και βάλλονται από πολύ δύσκολες φορολογικές επιβαρύνσεις και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναζητούν τη λύση με τη φυγή στο εξωτερικό.

Τέλος, όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας και όχι ο καθένας μεμονωμένα που είναι ένα από τα μεγάλα κακά του έθνους μας.

Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε εξάμηνο γιατί:

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»
(Ιπποκράτης)

Νικόλαος Κων. Βασιλειάδης
Χειρουργός Οδοντίατρος με εξειδίκευση στην Ενδοδοντία

http://www.ysterografonews.gr

Σχόλια