Πολιτικός σεισμός από το «κίνημα των πλειστηριασμών»

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από τους αλλεπάλληλου πλειστηριασμούς. Πως σκοπεύουν να κινηθούν οι τράπεζες; Τα ξένα funds ζητούν να διαχειρίζονται υποθηκευμένα ακίνητα

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και με τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με την έκδοση non paper την Παρασκευή προσπαθούσε να κατασιγάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς την διαψεύδουν, ανεβάζοντας το νούμερο σε 5.000 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο. "Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στον RealFm.

Πάντως, μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταγγέλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη προκειται να βγουν στον πλειστηριασμό οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου και μάλιστα για χρέη προς το δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες.

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες - σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που αφορούν στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – έχουν βάλει ως στόχο την μείωση των ανοιγμάτων τους κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 και κατά 40% έως το τέλος του 2019. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ήταν συχνό το φαινόμενο έως το τέλος του 2015, στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δάνεια ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δανειολήπτες να αθετούν τις συμφωνίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν τακτική και είναι αποφασισμένα να οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες εκείνες τις υποθέσεις που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι "ορέξεις" των ξένων funds

Την ίδια στιγμή πάντως, τα ξένα funds στα οποία αναμένεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ζητούν και την διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί σε τέτοιου είδους δάνεια.

Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, τα funds υποχρεούνται να κινηθούν εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει και για τις τράπεζες και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με έναν δανειολήπτη, θα πρέπει να επιστρέψουν το δάνειο στην τράπεζα για να κινηθεί εκείνη πλέον με άλλες διαδικασίες, όπως πώληση και εκποίηση.

Τα funds προβάλουν το επιχείρημα, ότι δεν τα συμφέρει επενδυτικά να διαχειρίζονται μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητούν και την διαχείριση των εμπράγματων υποθηκών, που στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων συνεπάγεται αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων τους, με δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ακόμη και πλειστηριασμούς.

Στα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθούν στα Funds για “διαχείριση” περιλαμβάνονται από επιχειρηματικά “φιλέτα” και περιουσίες ελευθέρων επαγγελματιών έως πρώτες κατοικίες ιδιωτών και εξοχικά σπίτια.

Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών από τον Δημήτρη Καμμένο

Παράθυρο ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο του απ' την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.

Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημέρων έναντι αυτών σε οτι αφορά την αγορά των δανείων τους

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

-  Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πωλήσεως τους σε "εταιρία μεταβίβασης", υποχρεούται, επιπλέον, να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του, την πρόθεσή της αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρία τίμημα πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30  εργασίμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς τον σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.

-  Η παράλειψη γνωστοποίησης παρέχει το δικαίωμα στον οφειλέτη και τους εγγυητές να καταβάλουν το τίμημα πώλησης της απαίτησης στην εταιρία μεταβίβασης ή στο ίδρυμα, που την μεταβίβασε, εντός 30 εργασίμων ημερών από της πρώτης οχλήσεως τους περί πληρωμής μείζονος  συνολικού ποσού, απαλλασσόμενοι του χρέους.

- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρία μεταβίβασης.

-  Κατά του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, προς το οποίο ο οφειλέτης ή ο εγγυητής έχει υποβάλει πρόταση καταβολής του τιμήματος πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, είναι δυνατόν –αντί της άμεσης καταβολής- να ασκηθούν ή να διαμορφωθούν (αν ήδη έχουν συμφωνηθεί ή διαταχθεί) και όλα τα δικαιώματα ρύθμισης οφειλών των νόμων της προηγούμενης παραγράφου, σε ανάλογο προς το μειωμένο ποσό της οφειλής χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιούμενα πρόσωπα δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία ή άμεση ρευστότητα.

- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

-  Οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων προς οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους αγοραστές, θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά το χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού που τοιουτοτρόπως μεταβιβάζεται, μεταβιβάζονται αυτόματα στη μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή σχέση και εξακολουθούν να είναι  έγκυρα μεταξύ των δύο αυτών μερών.

- Η τράπεζα υποχρεούται ανά εξαμηνία, να υποβάλλει έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.

- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την Τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεων τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό.

http://www.thetoc.gr

Σχόλια