Οι αυτοκτονίες κρύβονται και πίσω από «αθώα» τροχαία


Ανεργία, χρέη και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυτοκτονικές τάσεις με μια αυτοκτονία στον κόσμο κάθε είκοσι δευτερόλεπτα


Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Κάποια από τα πολλά τροχαία, που καθημερινά συμβαίνουν στη χώρα μας, μπορεί να αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές. Πιο επιρρεπείς είναι οι άνδρες.

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Ασθενείς με κατάθλιψη έχουν δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία της τάξης του 15-20%, ενώ ασθενείς με ψυχώσεις (σχιζοφρένεια) έχουν δείκτες της τάξης 5-10%.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά αποτελεί πολύπλευρο, πολύπλοκο και δυσεπίλυτο κοινωνικο-ψυχο-βιολογικό φαινόμενο, εξήγησαν οι ειδικοί της ΕΨΕ. Στις μέρες μας οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες, που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών, παρουσιάζοντας στα χρόνια της κρίσης μια αύξηση των αυτοκτονιών τουλάχιστον της τάξης 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως. Μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο. Η αυτοκτονία σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα συχνοτέρων αιτιών θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) Δημήτρης Πλουμπίδης, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης», που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης των Αυτοκτονιών:

"Στις μέρες μας συζητείται πολύ η σχέση των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών με τα τροχαία ατυχήματα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στον Ευρωπαϊκό χάρτη σε σχέση με τις αυτοκτονίες. Είναι, όμως, στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα. Κάποια από αυτά τα τροχαία ατυχήματα (π.χ. όταν ο οδηγός είναι μόνος, οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα ή είναι υπό την επήρεια οινοπνευματωδών), ενδεχομένως αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές (παρα-αυτοκτονίες), οι οποίες, όμως, ποτέ δεν καταγράφονται ως αυτοκτονίες".

Στους πρωτογενείς παράγοντες αυτοκτονίας, οι οποίοι αποτελούν και κατάσταση αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας, περιλαμβάνονται η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής (ιδιαίτερα της μείζονος κατάθλιψης), η ύπαρξη προηγούμενης απόπειρας αυτοκτονίας, η ανακοίνωση της αυτοκτονικής πρόθεσης και η χαμηλή χαρούμενη δραστηριότητα του ατόμου.

Οι δευτερογενείς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, τα σοβαρά αρνητικά γεγονότα ζωής και την κοινωνική απομόνωση.

Στους τριτογενείς παράγοντες εντάσσεται το αντρικό φύλο και η εφηβική ηλικία ή η προχωρημένη ηλικία. Οι δευτερογενείς και τριτογενείς παράγοντες συχνά μπλέκονται και ενισχύουν τους πρωτογενείς παράγοντες, στην πραγματοποίηση μιας αυτοκτονικής ενέργειας.

http://www.thetoc.gr/

Σχόλια