Οταν στην Αθήνα υπήρχαν 1000 τηλεοράσεις: Το χρονικό της ελληνικής tv

Μια ματιά στη γέννηση της ελληνικής τηλεόρασης και τις παθογένειες που αποκαλύπτει από τότε ως σήμερα
της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

΄Ηταν 26 Ιανουαρίου του 1926 όταν ο  Σκωτσέζος εφευρέτης, Τζον Μπένετ (1888 - 1946) παρουσίασε σε μια σουίτα του Σόχο σε μερικά μέλη του Βασιλικού Ινστιτούτου μια ολοκαίνουργια εφεύρεση: Την πρώτη συσκευή τηλεόρασης με το όνομα Televisor. «Με πρωτόγονα μέσα και προλαβαίνοντας πολλούς άλλους επιστήμονες, τεκμηρίωσε ότι ήταν εφικτό αυτό που θεωρούνταν τότε αδύνατον», σημείωναν οι TIMES την άλλη μέρα. Ο Σκώτος μηχανικός έμεινε ο πρώτος στην ιστορία που κατόρθωσε να αναμεταδόσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης. Κάπως έτσι έγινε δυνατή τεχνικά η μετάδοση τηλεοπτικής εικόνας στο Λονδίνο. Η Televisor εξελίχθηκε από τον ίδιο το επόμενο διάστημα. Θα χρειαζόντουσαν άλλα τρία χρόνια για να γίνει το 1929 η πρώτη πειραματική εκπομπή του BBC. Το σύστημα του ίδιου βεβαίως δεν θα παραμείνει ως έχει. Θα αντικατασταθεί από άλλο τεχνολογικά πιο αναπτυγμένο. Κι, όμως, θα περάσουν δυο δεκαετίες μέχρι οι τηλεοράσεις να βρεθούν στα σαλόνια. 


Το 1946 λειτουργούν 12 τηλεοπτικοί σταθμοί στις ΗΠΑ

  Το 1940, τη χρονιά που ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν. Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις ξανάρχισαν μετά τον πόλεμο αλλά πολύ λιγότερες σε αριθμό. Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα. Στις 25 Ιουνίου του 1951, το αμερικανικό κανάλι CBS μετέδωσε την πρώτη έγχρωμη εκπομπή. Σχεδόν κανείς όμως δεν μπορούσε να τη δει έγχρωμα μιας και ...όλοι διέθεταν ασπρόμαυρες συσκευές.Ο Μάνος Ιατρίδης, προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ και εμπνευστής του εγχειρήματος του πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού, ένα λεπτό πριν από την έναρξη της πρώτης εκπομπής στις 4 Σεπτεμβρίου 1960.
Ο Μάνος Ιατρίδης, προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ και εμπνευστής του εγχειρήματος του πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού, ένα λεπτό πριν από την έναρξη της πρώτης εκπομπής στις 4 Σεπτεμβρίου 1960.

Στην Ελλάδα η τηλεόραση φθάνει απελπιστικά καθυστερημένα

Η Ελλάδα ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που απέκτησε τηλεόραση. Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Βέβαια, στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των δυο σταθμών του 1926 και 1966, ιδιαίτερα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε ήδη ωριμάσει αυτό που ονομάστηκε «τηλεοπτική επανάσταση».

 Ηρωϊκοί πρωτοπόροι

Χρειάστηκαν ηρωϊκοί πρωτοπόροι για να φθάσει το μέσο στην Ελλάδα. Για ποιούς λόγους; Τόσο οικονομικούς, όσο και πολιτικούς αν και λείπουν οι ειδικές και συστηματικές μελέτες. Η μεταπολεμική ανέχεια και η πρόθεση της πολιτικής εξουσίας να ελέγξει το μέσο, όπως έγινε τρεις δεκαετίες νωρίτερα και με το ραδιόφωνο, έπαιξαν, πάντως, σημαντικό ρόλο στην αργοπορημένη εμφάνισης της τηλεόρασης στη χώρα μας. Στην πορεία, ωστόσο, μια από τις παρενέργειες της καθυστέρησης ήταν οι εσπευσμένες και αποσπασματικές αποφάσεις της Πολιτείας. Από τις πρώτες υποδομές, ως τη λειτουργία εθνικού δικτύου και από το καθεστώς της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, ως το νομικό πλαίσιο συνολικά για τα οπτικοακουστικά μέσα.
Η Ελένη Κυπραίου στην πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης
Ε. Κυπραίου: «Απόψε το δοκιμαστικό μας πρόγραμμα… Θ΄ αρχίσουμε με μια ταινία επικαίρων…»

Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, ασπρόμαυρη στην αρχή και με μικρή εμβέλεια, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ . Τότε «βγήκε στον αέρα» το ΕΙΡ και εμφανίστηκε στην οθόνη η παρουσιάστρια να λέει: « Καλησπέρα σας. Από σήμερα το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνει… Κάθε βράδυ, από τις 6 και μισή μέχρι τις 8 και μισή περίπου, θα μεταδίδουμε… Απόψε το δοκιμαστικό μας πρόγραμμα… Θ΄ αρχίσουμε με μια ταινία επικαίρων…»

 Το πρώτο στούντιο

1966: Μόνο 1.000 τηλεοράσεις σ' όλη την Αθήνα!

Οι τηλεοράσεις δε, που υπήρχαν στην Αθήνα εκείνη την εποχή δεν ήταν πάνω από 1000. Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση γίνεται το 1979. Μια δεκαετία αργότερα, προς το τέλος του 1989, εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV. Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και live αγώνες ποδοσφαίρου.

 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπροστά στον τηλεοπτικό σταθμό της ΔΕΘ

Μερικές ... εσφαλμένες τηλεοπτικές εντυπώσεις

Η πρώτη γενιά τηλεοράσεων δεν ήταν πλήρως ηλεκτρονική. Η οθόνη είχε ένα μικρό μοτέρ με ένα περιστρεγόμενο δίσκο και μία λάμπα νέον, που δούλευαν μαζί δίνοντας μία θολή (κοκκινο-πορτοκαλί) εικόνα με μέγεθος αντίστοιχο με το μισό μιας πιστωτικής κάρτας. Το μέγεθος της οθόνης του δέκτη του 1938 ήταν μόνο 12 ίντσες (~ 30.48 cm). Μπορούσε, μ' άλλα λόγια, να δει κανείς τηλεόραση με τη βοήθεια ενός ... καθρέφτη.  Μπορεί να διαφημιζόταν ως φορητή, η τηλεόραση, όμως του 1955 - 1956 (EKCO TMB272) ήταν πολύ βαριά και χρειαζόταν μια μπαταρία αυτοκινήτου για να λειτουργήσει. Επίσης, αν αι όλοι μας πιστεύουμε ότι οι επίπεδες οθόνες είναι κάτι που εφευρέθηκε τα 10 - 15 τελευταία χρόνια , η αλήθεια είναι ότι εφευρέθηκαν το 1964 από δύο καθηγητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις.

ΠΗΓΕΣ: sansimera, αρχείο ΕΡΤ, fractal
http://www.thetoc.gr

Σχόλια