Αναδιάρθρωση στην ΕΛ.ΑΣ.: Έρχονται συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων! - Δημήτρης Λαμπρόπουλος: "Δεν πρέπει να κλείσει κανένα αστυνομικό τμήμα"

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στην ανάγκη να συγχωνευθούν αστυνομικά τμήματα ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, αναφέρθηκε στις δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξεως Δημήτρης Αναγνωστάκης, μη θέλοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι τα τμήματα που θα κλείσουν.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η διαβούλευση του υπουργείου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.


"Είναι μια διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, μια σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης. Όπως είναι και στους προσκεκλημένους του γενικού αστυνομικού διευθυντή της Δυτικής Μακεδονίας , δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Είναι ένα σχέδιο που προτάθηκε από κάτω προς τα πάνω , δηλαδή από τους αστυνομικούς διευθυντές των Νομών. παρουσιάστηκε στο συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη. Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους να καταθέσουν παρατηρήσεις και σχόλια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις", τόνισε χαρακτηριστικά.


Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας, το τελικό σχέδιο θα εφαρμοστεί στις αρχές του νέου έτους, μετά τον Μάρτη, και στόχος του υπουργείου είναι να έχει τη "μέγιστη κοινωνική αποδοχή". Διευκρίνισε, επίσης, πως στόχος του υπουργείου δεν είναι οι περικοπές, λέγοντας πως: "Δεν έχουμε ως στρατηγικό στόχο το δημοσιονομικό όφελος. πρωταρχικό όφελος είναι να έχουμε αυξημένη υπηρεσιακή ετοιμότητα. Φεύγουμε από τη λογική "φυλάμε το κτήριο και την ταμπέλα" και προσφέρουμε αληθινές υπηρεσίες αστυνόμευσης. Για να λειτουργήσει ένα ΑΤ πρέπει να έχει δέκα με 12 ανθρώπους με το "καλημέρα" και κανένας από αυτούς δεν είναι έξω, δεν προσφέρει αστυνομικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις δομών, να εξασφαλιστούν γυναίκες και άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, για να έχουμε την εμφάνιση αστυνομικών εκεί που σήμερα δεν είχαμε. Θα υπάρξει και δίκαιη αστυνόμευση. Φεύγουμε από το μοντέλο που ήθελε διασκορπισμένες, διάσπαρτες , υποστυλωμένες., Κάνουμε ενισχυμένες αστυνομικές δομές, ώστε να έχουμε αποτελεσματική αστυνόμευση. Η βασική αρχή είναι ένα τουλάχιστον αστυνομικό τμήμα, ανά καλλικρατικό δήμο". 
Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν και λειτουργούν τα τμήματα συνοριακής φύλαξης , ενώ λειτουργούν και δύο νέοι θεσμοί: Ο θεσμός της κινητής αστυνομικής μονάδας που πηγαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και ο τοπικός αστυνόμος για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε επιμόνως για τα τμήματα που θα βάλουν λουκέτο στην περιοχή, απάντησε πως "δεν μιλάμε για κλείσιμο αλλά για συγχώνευση, ώστε να αποδυναμωμένα τμήματα συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν μια ισχυρή υπηρεσία", μη θέλοντας ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.


Έντονες αντιδράσεις από τον Δήμαρχο Βοΐου

Το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις ανάγκες της περιοχής σε αστυνόμευση, παρέθεσαν στη σύσκεψη όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, ο περιφερειάρχης αλλά και οι αντιπεριφερειάρχες που έλαβαν το λόγο. Μιλώντας στον "Π.Λ." μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με το επικείμενο "λουκέτο" αστυνομικών τμημάτων στο δήμο του, τόνισε απερίφραστα πως "δεν πρέπει να κλείσει κανένα αστυνομικό τμήμα". Συμπλήρωσε, μάλιστα πως "ο δήμος μας είναι μεγάλος και δεν μπορεί να αστυνομευθεί μόνο από τη Σιάτιστα", σχολιάζοντας αρνητικά τα σχέδια για μεταφορά των συνοριοφυλάκων του Τσοτυλίου στη Νεάπολη. "Είμαστε οι μόνοι που πληττόμαστε καίρια" σχολίασε τέλος.
    περισσότερα http://www.prlogos.gr
Σχόλια