"Ναι" της ΔΙΑΔΥΜΑ στα σκουπίδια της Κατερίνης


ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΕΣ 

Μετά από μια συνεδρίαση που κράτησε αρκετές ώρες, η Γενική Συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ αποφάσισε να πει τελικά "ναι" στην έλευση των σκουπιδιών από το Δήμο Κατερίνης, βάζοντας , ωστόσο, συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτή η ενέργεια.
Οι δήμαρχοι ήταν μοιρασμένοι στα δύο για το αν θα έπρεπε να δεχθούν τελικά ή όχι τα σκουπίδια, με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις να προέρχονται από τους δημάρχους Εορδαίας και Άργους Ορεστικού κ.κ. Ζαμανίδη και Κεπαπτσόγλου αντίστοιχα.
Η απόφαση που είχε αναβληθεί την προηγούμενο φορά, τελικά έγειρε υπέρ της έλευσης των σκουπιδιών, λόγω και του οικονομικού οφέλους που ενέχει, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σημαντικές παράμετροι: Η πρόταση που υπερψηφίστηκε ήταν του μέλους της Γ.Σ. και πρώην δημαρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος πρότεινε να πουν "ναι" στην έλευση των σκουπιδιών όχι για 2  χρόνια όπως έλεγε αρχικά η ΔΙΑΔΥΜΑ, αλλά μέχρι και δύο μήνες αφού λειτουργήσει η νέα μονάδα απορριμμάτων και τότε να ξανασυζητηθεί το θέμα. Ως προς την τιμή, που έγειρε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, θα είναι με 29 ευρώ ή με 31.5 ευρώ τον τόνο, κάτι που θα αποφασίσει το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων ήταν στη βάση ότι οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας πληρώνουν περισσότερο για την ταφή των απορριμμάτων τους (με 34 ευρώ τον τόνο), αντί των δήμων Βέροιας και τώρα Κατερίνης που θα πληρώνουν λιγότερο. Ο Δήμαρχος Κοζάνης έκανε λόγο για την ανάγκη να μπει σε πολιτική βάση το τέλος ταφής, απόφαση που έχει παγώσει, ζητώντας να γίνουν και κεντρικές επαφές. Υπέρ των σκουπιδιών ήταν και ο εκπρόσωπος του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού, Φώτης Ζυγούρης, λόγω και του οικονομικού οφέλους. Αρνητικός ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου, ενώ στην τελική ψηφοφορία έτσι όπως τέθηκε (και αφού έπεσαν στο τραπέζι δεκάδες προτάσεις), ψήφισαν όχι οι εκπρόσωποι του δήμου Εορδαίας, Άργους Ορεστικού, Καστοριάς. Ναι, είπαν όλοι οι υπόλοιποι, με την ψηφοφορία να εκτυλίσσεται σε παρωδία, γιατί οι αντιδρούντες επέμεναν να συνεχιστεί η ψηφοφορία και με άλλες προτάσεις που έπρεπε να μπουν στο τραπέζι. Ωστόσο, αρκετοί δήμαρχοι είχαν ήδη αποχωρήσει από την συνεδρίαση.  
Στα όσα προξένησαν εντύπωση από τις τοποθετήσεις των δημάρχων, προκαλεί η ευθεία αμφισβήτηση του κ. Ζαμανίδη για τις ικανότητητες του δημάρχου Βοΐου να προεδερεύει, ενώ προβλήματα ως προς τη διαδικασία ανέφερε και ο δήμαρχος Κοζάνης. Μάλιστα οι τοποθετήσεις των κ.κ. Κεπαπτσόγλου και Ζαμανίδη ήταν σε υψηλούς τόνους.
Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, από την πρόταση που παρουσίασε η ΔΙΑΔΥΜΑ για συνεργασία με το δήμο Κατερίνης, για δύο έτη, προέβλεπε συνολικό όφελος 1.450 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (μείον 150.000 ευρώ για έξοδα). Η συμφωνία της ΔΙΑΔΥΜΑ έκανε λόγο για 4.000 τόνους σκουπίδια για το 2016 , 31.000 τόνους το 2017 και 27.000 τόνους απορριμμάτων το 2018 με 29 ευρώ τον τόνο. Να σημειωθεί πως στην προηγούμενο προ 1 μήνα αναβληθείσα συνεδρίαση η προτεινόμενη τιμή ήταν στα 31.5 ευρώ τον τόνο, κάτι που εξόργισε τους αντιδρώντες δημάρχους.
 Σήμερα στον ΧΥΤΑ διατίθενται σύμμεικτα απόβλητα των ΟΤΑ Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Βέροιας, τα οποία για το 2015 ανήλθαν σε:
ΟΤΑ Δ..Μακεδονίας: 992.47 τόνοι
Δήμος Βέροιας: 18.215 τόνοι
Συνολική ποσότητα: 117.462 τόνοι.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ΔΙΑΔΥΜΑ και Δήμος Κατερίνης συμφωνήσουν, θα πρέπει να υπογραφούν κοινές υπουργικές αποφάσεις των ΓΓ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας - Θράκης και Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΦοΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας ή δήμου Κατερίνης και ΔΙΑΔΥΜΑ.


Σχόλια