Ένας στους δύο χρωστάει στην εφορία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχει σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες πολίτες, όπως προκύπτει τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τα χρέη, τα οποία προσεγγίζουν συνολικά τα 90 δισ. ευρώ (!), «πνίγουν» τους φορολογούμενους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία σχεδόν το μισό ΑΕΠ ή 89,8 δισ. ευρώ. 

Για 755.806 οφειλέτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει δρομολογήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίου, 4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε μόλις 1.492.088.

Ειδικότερα, στα τέλη Ιουνίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 έφτασαν τα 6,87 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,956 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. 

Μόνο τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 1,28 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, εκ των οποίων οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 903 εκατ. ευρώ.

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2015) ανέρχονταν τον Ιούνιο σε 83,025 δισ. ευρώ έναντι 83,305 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 89,832 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 755.086 και αντιστοιχούν στο 50,65% εκείνων για τους οποίους είναι δυνατόν να επιβληθούν τα αναγκαστικά μέτρα.

http://www.zougla.gr

Σχόλια