«Νεκροταφείο για προδότες» κατασκεύασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Ενταφιάστηκε η πρώτη σορός - Πίσω από το χώρο θα χτιστεί καταφύγιο αδέσποτων σκύλων 

Το είπε και το έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος προ ημερών είχε προαναγγείλει την κατασκευή ειδικού χώρου για τον ενταφιασμό  των «προδοτών» που βρέθηκαν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Πράγματι, στη δημοσιότητα δόθηκαν εικόνες από το κοιμητήριο που θα ενταφιαστούν οι νεκροί συνωμότες, στην είσοδο του οποίου, μάλιστα, βρίσκεται η επιγραφή «Νεκροταφείο προδοτών».

Όπως είχε αναφέρει κατά την προαναγγελία του κοιμητηρίου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης «οι αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν ένα σημείο και να το ονομάσουν “Νεκροταφείο προδοτών”. Οι περαστικοί θα τους καταριούνται. Μακάρι όλοι οι περαστικοί να τους καταριούνται και να μην μπορούν να ησυχάσουν μέσα στους τάφους τους». 

Η κατασκευή του κοιμητηρίου ήταν γρήγορη, καθώς μέσα σε μόλις δύο ημέρες οι εργάτες έχτισαν έναν χαμηλό τοίχο περιμετρικά του χώρου, ενώ στην πίσω πλευρά του κοιμητηρίου θα δημιουργηθεί καταφύγιο για αδέσποτους σκύλους, σε μία ακόμα ένδειξη περιφρόνησης των νεκρών. 

Η πρώτη σορός έφτασε με ασθενοφόρο στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τους εργάτες, ωστόσο δεν υπήρχε θρησκευτική τελετή για τον ενταφιασμό της, καθώς απαγορεύτηκε από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Βέβαια, οι εργάτες δεν γνώριζαν την ταυτότητα του νεκρού, ο οποίος ενταφιάστηκε κάτω από χώμα, πέτρες και κλαδιά από πεύκο, εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται για τον 34χρονο καπετάνιο Μεχμέτ Καραμπεκίρ, πατέρα δύο παιδιών.

Ο Νετζίπ Ταϊλάν, πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην καθηγητής θεολογίας στο  Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, ωστόσο, αντέδρασε στη δημιουργία του νεκροταφείου, επισημαίνοντας πως «η απόφαση ελήφθη εν βρασμώ».

Εξήγησε, μάλιστα, στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Γνωρίζουμε ότι η πολιτεία έχει πληγωθεί από αυτό που συνέβη, αλλά πάντα υπήρχαν προδότες. Δεν είναι κάτι καινούριο, μπορείς να θάψεις τους πραξικοπηματίες σε ένα ξεχωριστό σημείο. Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις ένα τέτοιο νεκροταφείο».

Από την άλλη, ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες «συμβάλλουν στην ήδη δηλητηριασμένη και επικίνδυνη ατμόσφαιρα», μετά την απόπειρα της ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. 

«Η άρνηση θρησκευτικών τελετών και μίας αξιοπρεπούς ταφής είναι στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες τέτοιες ανακοινώσεις θα ήταν απίστευτες», τόνισε ο ερευνητής. 
     http://www.protothema.gr/

Σχόλια