Ας γνωρίσουμε το Ιστορικό ΤΣΟΤΥΛΙ

Οικοτροφείο Τσοτυλίου

Το Τσοτύλι είναι γνωστό για το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο που λειτούργησε ήδη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, την εβδομαδιαία αγορά Τσοτυλίου γνωστή στο παρελθόν ως Καρί Παζάρ που γίνονταν και γίνεται κάθε Σάββατο με μεγάλη απήχηση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες μη εαμικών και εαμικών κατά της ιταλικής κατοχής. 
Οι Ιταλοί αντιδρώντας πυρπόλησαν το Τσοτύλι στις 28 Μαρτίου 1943.

Ονομασία
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το θέμα του ονόματος του χωριού.
 Ο Μητροπολίτης Σισανίου Νεόφυτος το γράφει στον κατάλογο των χωριών της δικαιοδοσίας του: "Τζοτήλι" και ως ευηχότερο μετατράπηκε σε Τσοτύλι.

 Επίσης στο Τουρκικό Βασιλικό Κτηματολόγιο αναφέρεται ως "Τουτζούλ" ενώ ο Κωνσταντίνος Αγγελής , καθηγητής στο γυμνάσιο Τσοτυλίου , υποστήριξε πως το Τσοτύλιον λεγόταν "Κοτύλιον" που σημαίνει το κοίλο , το βαθούλωμα - κουτάλι που στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ο φθόγγος "κ" αντικαταστάθηκε με το φθόγγο "c" (τσ) και απο Κοτύλιον μετατράπηκε σε Τσοτύλιον.

Το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο Τσοτυλίου

Το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο Τσοτυλίου

Το 1871 ιδρύθηκε εκεί το ιστορικό γυμνάσιο από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινουπόλεως και το 1873 ανεγέρθηκε το Γυμνάσιο-Οικοτροφείο, γνωστό ως Τσοτύλειος Σχολή, από την παραπάνω αδελφότητα, το οποίο βρισκόνταν υπο την αιγίδα του Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Αγχιάλου και μετέπειτα Σμύρνης Βασίλειος ενίσχυσε την παιδεία, όπως ένα μεγάλο μέρος των χορηγιών διέθεσε για την ενίσχυση του Ελληνικού Γυμνασίου στο Τσοτύλι της Κοζάνης.

 Το 1928 ανεγέρθηκε χωριστό διδακτήριο ως προέκταση του παλαιού Γυμνασίου- Οικοτροφείου (της σημερινής Μαθητικής Εστίας Τσοτυλίου) που από το 1987 συντηρείται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
   Τσοτύλι (1960)

O επισκέπτης θα γευτεί ντόπια παραδοσιακά εδέσματα (πίτες, κεμπάπ, αρνί σούβλας, τυροκομικά, τουρσιά
Ενώ μπορεί να φιλοξενηθεί στους Δημοτικούς Ξενώνες στο Τσοτύλι , στη Ζώνη , στο Σταυροδρόμι  ή στο ξενοδοχείο "ΠΑΡΙΣΣΑΣ" στο Τσοτύλι.

Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου
Θεσμός έχει γίνει και η εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου που διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο με εκθέτες από όλη την Ελλάδα να διαλαλούν τις πραμάτειες τους στο πλήθος των επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να αγοράσουν αλλά και  να διασκεδάζουν με τις διάφορες εκδηλώσεις .


Κλειστό Γυμναστήριο Τσοτυλίου


Κλειστό Γυμναστήριο Τσοτυλίου
  Η Πλατεία Μουριάς στο Τσοτύλι
  φωτο tovoion.com
Δουρμουσόγλειο Γηροκομείο Τσοτυλίου

Ε. ΛΑOΓΡΑΦΙΑ - ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο ο Δήμος διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερο χρώμα δίνουν το ίδιο διάστημα τα παραδοσιακά πανηγύρια στα χωριά της περιοχής.

ΣΤ. ΑΞΙOΘΕΑΤΑ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Το Ιστορικό Oικοτροφείο Γυμνάσιο, που άρχισε να λειτουργεί το 1873 με μεγάλη προσφορά στα γράμματα και την απελευθέρωση του Έθνους, το οποίο στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες του Δήμου. Στον λόφο όπου βρίσκεται, σήμερα δεσπόζουν το Γυμνάσιο Λύκειο (1928) και το νέο Oικοτροφείο (1954).
Επισκοπείο Τσοτυλίου
Επισκοπείο Τσοτυλίου

Το περίφημο Επισκοπείο Τσοτυλίου στο οποίο ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Σεραφείμ Σκαρούλης άρχισε το 1901 την προεργασία και είχε εξασφαλίσει την οικονομική ομογενή Γεωργίου Βασιλειαδή. 
Επίσης κανονικά το Επισκοπείο θα χτιζόταν παραπλεύρως του παλιού Οικοτροφείου αλλά λόγω του Μακεδονικού αγώνα και των πολέμων το 1912-1913 η ανέγερσή του αναβλήθηκε για πολλά χρόνια.

ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ
ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ
Εκεί που σήμερα υπάρχει ο επιβλητικός ναός της Αγίας Μαρίνας υπήρχε ομώνυμη εκκλησία από τα Βυζαντινά χρόνια και γύρω της οικισμός με το όνομα Αγία Μαρίνα.
Με τους ομαδικούς εξισλαμισμούς στα χρόνια του Αληπασά, των Ιωαννίνων οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν και η εκκλησία σωριάστηκε σε ερείπια.
Σε μια καμάρα της ερειπωμένης εκκλησίας οι Χριστιανοί στα 1833 τοποθέτησαν την εικόνα της Αγίας Μαρίνας και άναβαν καντήλι. Οι γυναίκες που άναβαν το φτωχοκάντηλο συνέλαβαν την ιδέα να ξαναχτιστεί στον ίδιο χώρο μια μεγάλη εκκλησία.

Το 1928 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το χτίσιμο της εκκλησίας. Λόγω συμφερόντων, η ανέγερση σταμάτησε για πολλά χρόνια.

Το 1952 ξανάρχισαν οι εργασίες και η ανέγερση της εκκλησίας αποπερατώθηκε το 1958.


Στο Τσοτύλι μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την Εγνατία οδό ακολουθώντας τον κάθετο άξονα που οδηγεί στην Καστοριά και από εκεί μπαίνοντας στην παλαιά Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων. 
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ 
περισσότερα https://el.wikipedia.org/
http://www.thetravelbook.gr   http://polikastano.blogspot.gr/p/blog-page_20.html

 Ακολουθήστε το tsotili-com στο facebook

Σχόλια

 1. Γεια σας Κυρίες και κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

  Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
  * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
  * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίσετε πόσα χρήματα θέλετε να δανειστείτε.
  * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
  * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
  * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
  * Ευέλικτη αποπληρωμή - Παίρνετε την πιθανότητα να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
  * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
  * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
  * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

  Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρημάτων. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp: +447903159998

  Οι μεσάζοντες / σύμβουλοι / μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με πλήρη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σας, η εορταστική περίοδος είναι και πάλι εδώ. Εκείνοι που επωφελήθηκαν από εμάς πρέπει να εμφανιστούν και να μαρτυρούν για εμάς. Όσοι χρειάζονται δάνειο πρέπει να επικοινωνήσουν με την εταιρεία μου τώρα.

  Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι Γερμανός και παρέχω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Χρειάζεστε ένα γρήγορο, μακροπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο δάνειο με σχετικά χαμηλό επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο 3%; Σας επηρεάζει η δυσκολία της οικονομίας; ή σας έχει αρνηθεί δάνειο από την τράπεζά σας ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα; Προσφέρουμε ασφαλή δάνεια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μου το αίτημά σας μέσω email: spotlightglobalservices@gmail.com ή WhatsApp: +4915758108767

  * Αναζητάτε χρηματοδότηση για να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση;
  * Αναζητάτε δάνεια για την εκτέλεση μεγάλων έργων;
  * Χρειάζεστε δάνειο σε λιγότερο από 24 ώρες;
  * Χρειάζεστε ένα γρήγορο δάνειο για διάφορους σκοπούς;

  Εάν η απάντησή σας είναι ναι, η εταιρεία μου μπορεί να σας βοηθήσει. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσία δανείου.

  * Μπορείτε να δανειστείτε έως και 15.000.000 ευρώ.
  * Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 1 έως 30 ετών για αποπληρωμή.
  * Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ εβδομαδιαίου, μηνιαίου και ετήσιου προγράμματος αποπληρωμής.
  * Ευέλικτοι Όροι Δανείου.
  * Μπορείτε να κάνετε αίτηση μαζί μας οπουδήποτε στο δικό σας βολικό μέρος και ώρα.

  Εάν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω αυτής της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: | spotlightglobalservices@gmail.com | Ή WhatsApp: +4915758108767

  Έχετε 100% εγγύηση ότι θα λάβετε το δάνειο σας στο τέλος αυτής της συναλλαγής δανείου.

  Μπορείτε εύκολα να μας δείτε στον ιστότοπό μας μέσω: || https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

  Είμαστε παθιασμένοι με το να μετράμε την οικονομική ένταξη. Τα δάνεια και τα επενδυτικά μας προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να σας προσφέρουν άνεση και αξία.

  Με το Spotlight Global Financial Services, μπορείτε να αποχαιρετήσετε όλη την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες σας καθώς είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποδοτικοί, γρήγοροι και δυναμικοί

  Θερμές χαιρετισμοί
  Κλαούντια Κλέιν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ MIKE FISHER HACKERS ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

  Γεια σας, είμαι επαγγελματίας διευθυντής χάκερ της ομάδας Mike εάν χρειάζεστε υπηρεσίες πιστοποιημένου και έμπειρου ηθικού χάκερ για τους γενικούς ηθικούς και εξειδικευμένους σας Hacks;

  + Πρόσβαση σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, Instagram, Google+ κ.λπ.)
  + Εξειδικευμένη και έμπειρη πειρατεία στο Εκπαιδευτικό

  Ιδρύματα, Αλλαγή Βαθμών, Εκκαθάριση Ποινικών Αρχείων, Παραβίαση ιστολογίου, Εκκαθάριση χρεών πιστωτικών καρτών, Πτώση χρημάτων σε πιστωτικές κάρτες, Κλείδωμα smartphone, Κλείδωμα τραπεζικών λογαριασμών σε διάφορα μέρη του κόσμου κ.λπ.,

  + Hack σε λογαριασμούς email (gmail, yahoo, aol κ.λπ.)
  + crypto νόμισμα / χρηματοδότηση (bitcoin κ.λπ.)
  + Επικοινωνήστε με τον Mike Hacks +1 (765) 705-0044
  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ; blankatm156@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου