ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πρόκειται για αξιέπαινες εκδοτικές πρωτοβουλίες των μαθητών της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, που, θεωρώντας τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία, συχνά παρεξηγημένη από τους μεγαλύτερους, αποσκοπούσαν στο να προβάλλουν τις δράσεις της σχολικής μονάδας και να ωθηθούν στον ομαδικό τρόπο εργασίας, καθώς και στην ορθή γραπτή έκφραση.
Να προβάλλουν τις συγκινητικές στιγμές τις σχολικής ζωής αλλά συχνά και τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας.

Σε κάθε μαθητική εφημερίδα ο καθορισμός του πλάνου των εργασιών από τη συγκέντρωση της ύλης, τη χειρόγραφη ή την ηλεκτρονική αποτύπωση των κειμένων, τη σελιδοποίηση ως την αναπαραγωγή και τη διακίνηση των φύλλων γινόταν με πολύ μεράκι, κόπο και διάθεση ελεύθερου χρόνου από τους μαθητές με την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Ορισμένες από τις μαθητικές εφημερίδες υπήρξαν χειρόγραφες, γεγονός που αύξανε σημαντικά τις δυσκολίες έκδοσης τους.

Διακρίνουμε ακόμη αξιόλογες κοινωνικές και ανθρωπιστικές ευαισθησίες των μαθητών, όπως αυτών της Α2 τάξης του Λυκείου Νεάπολης, που διέθεταν το τυχόν πλεόνασμα από τα έσοδα της χειρόγραφης εφημερίδας τους «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» στο Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης ( Ίδρυμα για την εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με ειδικές ανάγκες).
Η δομή, η ύλη και η θεματολογία των εκδοθέντων σχολικών εντύπων της Νεάπολης διαμορφώνονταν ως εξής:

Το περιεχόμενο της πρώτης σελίδας συνήθως είχε σχέση με θέματα της σχολικής και επετειακής επικαιρότητας και σε ορισμένες υπήρχε και τακτικό κύριο άρθρο.
Οι εσωτερικές σελίδες περιελάμβαναν συνεντεύξεις κυρίως από καθηγητές, κείμενα με πρωτότυπες εργασίες μαθητών, σχολικές ειδήσεις, καλλιτεχνικά και αθλητικά νέα, ακόμη και θέματα οικολογίας, δείχνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία των μαθητών σε αυτόν τον τομέα. Οι λοιπές σελίδες καλύπτονταν από ποιήματα, πνευματικές ασκήσεις, ετυμολογικές ερμηνείες λέξεων, έξυπνα χιουμοριστικά ανέκδοτα, σοφά γνωμικά, διδακτικές παροιμίες και γνωστικά κουίζ.

Στο αφιέρωμά μας αυτό περιλάβαμε 6 μαθητικές εφημερίδες της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης της Νεάπολης, που εκδόθηκαν από το 1959 έως το 1993, όσες βέβαια κατορθώσαμε να εντοπίσουμε. Αν υπάρχουν και άλλες, πέραν αυτών που εμφανίζονται στην παρούσα ανάρτηση, παρακαλούμε θερμά του κατόχους τους να μας ενημερώσουν, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο κατάλογος του παρόντος αφιερώματος.

Σήμερα η σημειωθείσα εξέλιξη στον τομέα των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων (στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις ψηφιακές κάμερας, τους σαρωτές και τους εκτυπωτές, το λογισμικό υλικό), αλλά και η ύπαρξη του διαδικτύου δημιουργούν πολύ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συλλογή του υλικού, τη σύνταξη, δακτυλογράφηση, σελιδοποίηση και αποτύπωση στο χαρτί ενός σχολικού εντύπου και καθιστούν πιο οικονομική, αρτιότερη και λιγότερο χρονοβόρα την έκδοση και διακίνηση μιας σχολικής εφημερίδας. Ακόμη μέσω του διαδικτύου μπορεί να φθάνει το σχολικό έντυπο σε πολύ περισσότερους αποδέκτες, πέρα από τα στενά όρια του σχολικού περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, αποκτώντας πανελλήνια και- γιατί όχι- και παγκόσμια ακόμη εμβέλεια και απήχηση.

Περισσότερα για τον σχολικό τύπο της Νεάπολης μπορεί κανείς να διαβάσει στον σύνδεσμο: https://drive.google.com/open?id=0B4Gm4b_MtBzbR2M5RE80WHZEcHM
σε ένα 24σέλιδο αρχείο pdf, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση «ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Συνδέσμου των εκ Βοΐου Νεαπολιτών της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια